فاصلهی رونق تولید تا جهش تولید
از بیانات رهبر انقلاب اسلامی چنین برداشت میشود که بین رونق تولید- که امری لازم و ضروری- است و جهش تولید، تفاوتهایی وجود دارد. تفاوتهایی از جنس تفاوت بین «حرکت» و «سرعت»! با یک مثال، این تفاوت روشنتر میشود؛ هواپیمایی را در نظر بگیرید که قصد پرواز دارد. ابتدا این هواپیما که از قبل مسائل فنی آن بررسیشده و آماده پرواز است، باید روشن شود و سپس حدود یک کیلومتر و بیشتر روی باند حرکت کند.
درست است که این هواپیما به حرکت درآمده است، اما برای پرواز نیاز به «خیز»(take off-تیک آف) دارد. تیک آف یا «خیز» یعنی «کندن از شرایط قبلی در زمین و پرواز تا رسیدن به سطح مناسب پرواز»! در سالهای گذشته و بخصوص در سال ۹۸، موتور تولید روشن شد و هواپیمای اقتصاد روی باند قرار گرفت و به حرکت درآمد؛ اما لازمه تحول اساسی در اقتصاد فاصله گرفتن از شرایط قبلی و جهش به سمت وضعیت جدید است. البته جهشی که با کنترل مناسب و حرکت متوازن و هماهنگ به سمت بالا همراه است و صدالبته تکانههای طبیعی خود را برای قرار گرفتن در سطح مناسب، برای ادامه حرکت دارد. اینجاست که سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی معنا پیدا میکند که حرکتهای انجامشده اگرچه خوب است اما یکدهم حرکت مورد انتظار نیست! درست مثل هواپیمایی که بعد از حرکت روی باند، انتظار میرود از جا کندهشده و درحرکت خود تحول محسوس ایجاد کند و در غیر این صورت نهتنها به مقصد نخواهد رسید بلکه به انتهای باند رسیده و با برخورد به موانع متوقفشده و آسیب خواهد دید و با خطرات بسیار مواجه خواهد شد. اگرچه تا حدود زیادی با مثالی که در نحوه حرکت هواپیما زده شد، تفاوت این دو شعار معلوم گردید اما برای روشنتر شدن تفاوتهای این دو، به چند نکته اشاره میشود:
۱. رونق تولید برای زمانی است که بخواهیم تولید از رکود خارج شود. درست مانند وقتیکه کارخانهای عملاً به تعطیلی کشیده شده است.مجموعه تلاشهای انجامگرفته برای خروج این کارخانه از تعطیلی، رونق بخشی به تولید است، اما جهش تولید در زمانی است که کارخانهای با یک ظرفیتی در حال کار است، ولی با چند اقدام اساسی و چند تغییر اصلی میتوان ظرفیت این مرکز تولیدی را به دو برابر یا بیشتر افزایش داد.
۲. رونق تولید نوعی حرکت برای شناسایی نقاط ضعف و قوت و بررسیهای لازم برای شناخت بهتر مسیر است، اما جهش تولید همافزایی و مشارکت جدیتر بر مبنای تلاشهای انجامگرفته برای رونق اقتصادی است.
۳. در رونق تولید سطح برنامهای و عملیاتی غلبه داشت، اما در جهش تولید علاوه بر سطح برنامهای و عملیاتی، باید سهم سیاستگذاری درست، برنامهریزی راهبردی و آیندهنگرانه بر چرخه قبل افزوده شود.
۴. در رونق تولید شاید بیشتر برنامه ریزان عرصه تولید نگاه خویش را معطوف تولید کالاهای مصرفی و زودبازده کنند، اما در جهش تولید در عین توجه به مقوله تولید کالاهای مصرفی، تمرکز بیشتر بر تولید و فعالیت در عرصه کالاهای سرمایه و خارج کردن کشور از دایره وابستگی به واردات کالاها و تکنولوژیهای سرمایهای از کشورهای دیگر است.
۵. در رونق تولید هر بخش تولیدی با هدفگذاری رونق تولیدات بخش خود، برنامهریزی و حرکت میکرد، اما در جهش تولید نیاز به اولویتبندی، تعاون و همافزایی و به عبارتی، حرکت زنجیرهای و هماهنگ هستیم. بر همین اساس است که رهبر معظم انقلاب جایگاه دو قوه مقننه و قضائیه را در جهش تولید در کنار دولت برجسته دیدند؛ بنابراین، نقش مجلس جدید و قوه قضائیه اهمیت و ضرورت زیادی در تحقق شعار سال ۱۳۹۹ خواهد داشت. چراکه بدون برنامه مناسب و قوانین صحیح از سوی مجلس و بدون نظارت بازدارنده از فساد و پیش برندهی تولید و مبارزه قاطع با مفسدان از سوی قوه قضاییه، جهش تولید امکانپذیر نخواهد بود.
ارسال نظرات